1983 blev jag av en ren tillfällighet inbjuden att vara deltagare på en gruppresa till Frankrike. Det var Åke Håkansson som bjöd in mig att vara med, efter att vi pratat en stund på en middag, där vi var gäster båda två. Resan arrangerades av en konsult som hette Stig Löfstrand, Åke och hans dåvarande kompanjon – Örjan Klein.
Resan gick till franska Mougins och övriga deltagare var bland annat Leif Mannerström, Frank Hollingworth, Björn Halling, skribenten Britt Sandquist-Bolin, Magnus Härenstam, Claes Woelfer, Gunnar Forssell, Lars Göran Malmberg och ca 3 matprofiler till. Jag – som var ca 15 år yngre än nästan alla de andra, jag som inte kände någon mer än Åke, jag som inte ens var intresserad av mat – blev nog mest inbjuden för att jag var tjej, lite kaxig och nybliven egen företagare. Men Åhhh vad glad jag är att det tillfället dök upp!
Upplägget för resan var något som nog var helt nytt på den tiden! Nämligen att vi som var med på redan inledningsvis satt i grupper och på ett ganska utlämnande och personligt sätt berättade om oss själva och vår uppväxt. Inte sällan ledde detta till tårar när något känsligt berördes från någons barndom. Men jag lovar att de band som för min del knöts under den resan och de upplevelser som vi fick vara med om, har format mig och hela mitt yrkes-verksamma liv! OCH samtidigt en stor del av det kulinariska Sverige.

Dels var vi hemma hos Tore Wretman och hälsade på vilket var väldigt trevligt. Men det var en annan kväll som kom att förändra allt. Vi hade delats in i grupper och skulle gå ut på den lokala marknaden och handla råvaror. Därefter samlades vi i det provkök som tillhörde den prisade restaurangen ”Moulin de Mougins” som drevs av Roger Vergé. Där skulle en grupp laga en förrätt, en grupp huvudrätten och en grupp desserten.

När vi alla sedan sitter och äter så handlar resonemanget mycket om att det faktiskt inte fanns någon arena för matlagning, utbildning, utveckling inom restaurang. Kristinebergs Restaurangskola var i stort sett det som fanns på den här tiden.

Där och då föddes idén till RESTAURANGAKADEMIEN!! Väl hemma i Sverige satte den drivna entreprenören Frank Hollingworth igång att projektera för att på ett våningsplan ovanför hans RIAB på Sandhamnsgatan 39, tillsammans med Åke, Örjan och Björn kunna öppna den nya verksamheten. När det skedde – 1985 – så fanns det två inriktningar.

Dels utbildningar dagtid, som riktade sig mot yrkesverksamma. Dels evenemang kvällstid, då företag eller privatpersoner kunde boka in sig och laga mat i grupp. På dessa kvällar var vi alltid med och serverade samt ”stod i disken”. Under de många år som vi jobbade ihop kom det att bli ett ömsesidigt utbyte. Det fanns knappt Catering på den tiden, så när vi fick uppdrag som inkluderade någon form av mathantering så var det alltid Örjan eller Björn som var med oss ut och lagade maten på plats. Och när de fick förfrågningar på sitt håll så bokade de in oss som servis och inte sällan projektledare.

Björn Halling och jag har stått i en slags grotta ute på Wärmdö med hästar och höns och serverat medeltidsmat, vi har haft garagefest i parkeringshuset Parkaden, vi har serverat kungen i Tessinska Palatset och genomfört otroligt många spännande event tillsammans!

Än idag utgår nästan alla event vi gör från den grund som lades under mitten på åttiotalet. Dvs att lägga väldigt stor fokus på maten, kvalitén, hantering, uppläggning och flöden. Så att alla får mat på kort tid – och ständigt tänka på många små andra detaljer – för att ge gästerna bästa möjliga matupplevelse.
Bilden ovan är från Kungliga Tennishallen där vi gjorde ett evenemang för SEB Trygg Liv för ett antal år sedan. Fredrik Eriksson (Långbro Värdshus och Nationalmuseum) levererade maten den gången, och det var 650 gäster. Med noggrann planering och ett härligt team – både på kocksidan och på servissidan hade alla gäster fått sin mat, upplagd på tallrik – inom 13 minuter. Det var en otroligt skön känsla att kunna leverera det! Men även i mycket mindre – och inte så formella – sammanhang är vår målsättning att tänka på samma sätt!!